Recently Visited
    • Print
    • Share

    PRIVACY POLICY (ENGLISH VERSION)

    Personal Data Protection Notice for Crowe Horwath Group

    Crowe Horwath AF1018 and its network firms (“Crowe Horwath” or “us”) respect and are committed to the protection of your personal information and your privacy. This Personal Data Protection Notice explains how we collect and handle your personal information in accordance with the Malaysian Personal Data Protection Act 2010. Please note that Crowe Horwath may amend this Personal Data Protection Notice at any time without prior notice and will notify you of any such amendment via our website or by email.

    1 Personal information

    1.1 Type of personal information


    Personal information means any information which relates to you and which was collected or provided to Crowe Horwath for the purposes stated in Section 2 below. Your personal information may include but is not limited, to the following:

    • Personal details such as name, identity card or passport number, gender, race, nationality, date of birth or age, marital status, occupation, photo, credit card number, assets, financial and banking account details
    • Contact details such as address, telephone number, fax number, mobile number and email address
    • Information in connection with services provided by us or you have registered your interest with us for information, updates, inquiries, engagement, etc
    • Billing and payment status and records
    • Other information that are, have been or may be collected by Crowe Horwath, or which you provide to us, from time to time, in connection with any service, transaction, survey, questionnaire or communication with Crowe Horwath
    • Personal interests or preference such as language, product or content interests, communicating and marketing preferences
    • Your image, by way of video or photo shooting during our seminar, corporate event, etc
    • When you visit our website, there is automatic collection of some information about your computer such as IP address, web browser software and other information about your visit
    • Personal data from credit reporting agencies, government agencies, credit bureau reports, etc

    1.2 Source of personal information

    1.2.1 Client or Prospect


    Crowe Horwath collects your personal information directly from you or indirectly from:

    • your legal representatives
    • your service providers (e.g. outsourcing IT, human resources and accounting services, merchant bankers, etc)
    • your employer or employee when you, your legal representatives, service providers and/or employer / employee send us completed enquiry application and/or registration forms via various means, including online and physical hardcopies at public venues or in any of our premises
    • your personal information may also be collected from cookies through the use of our website
    • third party sources such as credit reference agencies, fraud prevention agencies, credit bureau reported, and publicly available source of information any companies within Crowe Horwath
    • inquiry or communication made with or to us


    1.2.2 Vendor, supplier, tenant or service provider

    Crowe Horwath collects your personal information directly from you or indirectly from your employer/employee or credit reference agencies when tendering for businesses, when you send us completed enquiry and/or credit application forms via various means, including online and physical hardcopies. Your personal information may also be collected from cookies through the use of our website.

    1.3 Obligatory personal information

    All information requested for in the relevant forms is obligatory to be provided by you unless stated otherwise. Should you fail to provide the obligatory information, we would be unable to process your request and/or provide you with relevant services.

    2 Purposes of collecting and further processing (including disclosing) your personal information

    2.1 Client or prospect:

    Your personal information is collected and further processed by Crowe Horwath as required or permitted by law and to give effect to your requested commercial transaction, including the following:

    Services
    • to process your requested services;
    • to evaluate and monitor provision of our services;
    • to help us monitor and improve our products and services offered to you;
    • to understand your needs and offering services to meet these needs;

    Communications
    • to communicate with you in relation to our services and/or events;
    • to respond to enquiries from clients;
    • to establish a relationship between you and us and/or affiliates;
    • to contact you regarding services, upcoming events, promotions, advertising, marketing and commercial materials by us, or our network firms from time to time, which we may feel interest you;
    • to ensure that the content from our website is presented in the most effective manner for your computer and/or device;

    Marketing
    • to seek feedback on our services or for market or other research purposes;
    • for our internal records management, customer relations events and activities;
    • to send you promotional materials or communications regarding services provided by us or other members of the Crowe Horwath Network firms that we feel may be of interest to you;
    • to facilitate your participation in any activities or events;
    • to conduct internal marketing analysis and analysis of customer patterns and choices;
    • to send you electronic greetings or greetings cards;

    Administration
    • for administration purposes including billing, payment and debt collection;
    • for insurance purposes;
    • for data processing purposes;
    • to apply for relevant travel visas in the event of travel overseas;
    • to operate our premises in a manner which is physically safe, secure and befitting of health and safety requirements;

    Law & Regulations
    • to protect our rights or property and that of our users and, where appropriate, to comply with legal and regulatory process;
    • for risk management purposes;
    • for internal investigations, audit or security purposes;
    • to investigate, respond to, or defend claims made against, or involving Crowe Horwath;
    • to maintain records required for as permitted to be collected by law, professional standards, security, claims or other legal purposes;
    • for such other purposes as permitted by applicable law or with your consent;

    Others
    • for all other purposes incidental and associated with any of the above.

    2.2 Vendor, supplier, tenant or service provider:

    Your personal information is collected and further processed by Crowe Horwath as required or permitted by law and to give effect to your requested commercial transaction, including the following:

    • to process your requested services;
    • for administration purposes including billing, payment and debt collection;
    • to process your credit account application;
    • to assess your credit worthiness;
    • to administer and give effect to your commercial transaction (tender award, contract for service, or tenancy agreement);
    • to process any payments related to your commercial transaction;
    • for insurance purposes;
    • for internal investigations, audit or security purposes;
    • to comply with our legal and regulatory obligations in the conduct of its business;
    • to contact you regarding services, upcoming events, promotions, advertising, marketing and commercial materials which we may feel interest you;
    • to ensure that the content from our website is presented in the most effective manner for your computer and/or device; and
    • for our internal records management, customer relations events and activities.

    2.3 Sensitive personal data:

    • “Sensitive Personal Data” means any personal data consisting of information as to physical or mental health or condition, political opinions, religious beliefs or other beliefs of a similar nature, the commission or alleged commission of an offense or any personal data prescribed under law as sensitive personal data.

    • If you do choose to submit your Sensitive Personal Data to us, such data shall then be deemed to be and will be treated by us as personal information which will be subject to the terms and scope of this Privacy Policy including as to processing, usage and disclosure thereof.

    Where you have indicated your consent to receiving marketing or promotional updates from Crowe Horwath, you may opt-out from receiving such marketing or promotional material at any time. You may select the “opt-out” option provided in Crowe Horwath’s email blasts or you may contact Crowe Horwath at the details provided in Section (6) below.

    3 Disclosure of personal information

    3.1 Entities within Crowe Horwath


    Your personal information provided to us is processed by entities (in or outside of Malaysia) within Crowe Horwath (including related business units, companies, subsidiaries, holding companies, associated companies and outsourcing partners).

    3.2 Classes of third parties

    Your personal information may be disclosed to relevant third parties (in or outside of Malaysia) as required under law, pursuant to relevant contractual relationship (for example, where we appoint third party service providers) or for the purposes stated in Section 2 above (or directly related to those purposes).

    In the event of a potential, proposed or actual sale of business, disposal, acquisition, merger or re-organisation (“Transaction”), your personal information may be required to be disclosed or transferred to a third party as a result of the Transaction. You hereby acknowledge that such disclosure and transfer may occur and permit Crowe Horwath to release your personal information to the other party and its advisers / representatives.

    3.2.1 Client or prospect:

    Your personal information may be disclosed to the following classes of third parties:

    • Third parties appointed by us to provide services to us or on our behalf (such as auditors, lawyers, company secretary, consultants, contractors, professional advisors, service providers, printing companies, contractors, conference / training / event organisers, other advisers, travel agencies and insurance companies);
    • Our business partners or affiliates who may jointly provide the service requested or inform you the services which we believe will be of interest to you;
    • Members of the Crowe Horwath International and other third parties in order to respond to your requests or inquiries, as part of a corporate transaction such as a sale, divestiture, merger or acquisition, or where those parties handle information on our behalf;
    • Clearing or payment system or intermediary bank we or our affiliates may use in connection with our or our affiliates’ business;
    • Drawee bank providing a copy of a paid cheque (which may contain information about the payee);
    • Law enforcement, regulatory, or other government agencies, or to other third parties, in each case to comply with legal or regulatory obligations or requests Relevant governmental authorities, statutory authorities, local council and industry regulators;
    • personal information may also be disclosed to other parties in respect of whom you have given your express or implied consent to such parties as we or our business units may be required by law, court, regulator or legal process to disclose;
    • Utility companies;
    • to such parties as may be permitted under Malaysian law.

    3.2.2 Vendor, supplier, tenant or service provider:

    Your personal information may be disclosed to the following classes of third parties:

    • Third parties appointed by us to provide services to us or on our behalf (such as auditors, lawyers, company secretary, printing companies, contractors, conference/training/event organiser, other advisers, travel agencies and insurance companies);
    • Law enforcement agencies, including the local police; and
    • Relevant governmental authorities, statutory authorities, local council and industry regulators.

    4 Websites

    4.1 Links to other sites


    Links to other sites is provided for your convenience and information. These sites may have their own privacy statement in place, which we recommend you review if you visit any linked websites. We are not responsible for the content on the linked sites or any use of the site.

    4.2 Location enabled products or applications

    Location enabled products or applications transmit your location information to us. We do not use the information sent or provided other than to provide the service you request. Location enable features are opt-in and you have control over your participation and can turn these services off at any time or uninstall them.

    Some mobile applications will utilize Google Analytics (or similar tool) to help us better serve you through improved products, services, and revisions to the mobile applications. This collected information will not identify you to us. It may, however, let us know anonymously, which services and features you are using the most within the application, as well as device type and hardware features, country and language of download.

    4.3 Cookies

    A cookie may be used in the processing of your information. A cookie is a text file placed into the memory of your computer and/or device by our computers. A copy of this text file is sent by your computer and/or device whenever it communicates with our server. We use cookies to identify you. We may also collect the following information during your visit to our website and/or the fully qualified domain name from which you accessed our site, or alternatively, your IP address:

    (i) the date and time you accessed each page on our web site;
    (ii) the URL of any webpage from which you accessed our site (the referrer); and
    (iii) the web browser that you are using and the pages you accessed.

    Some web pages may require you to provide a limited amount of personal information in order to enjoy certain services on our websites (system login credentials, email address and contact, etc). This personal information will only be used for its intended purposes only, i.e. to respond to your message or deliver the requested services.

    5 Right to access and correct personal information

    You have the right to access and correct your personal information held by us (subject always to certain exemptions). We will make every endeavour to ensure your personal information is accurate and up to date therefore we ask that if there are changes to your information you should notify us directly.

    If you would like to access or correct your personal information, you may, by writing to us at the address set out in Section 6 below:

    • request for a copy of the personal information we hold about you
    • request to rectify or update your personal information

    Please provide proof of your identity, address and sufficient information to enable us to identify you when submitting your request to us.

    On receipt of your written request, we may:

    • comply or refuse your request to access or rectify your personal information. If we refuse, we will notify you the reasons for such refusal; or

    • charge a fee for processing your request for access or rectification.

    6 Limiting the processing of personal information, further enquiries and complaints

    If you:
    (i) would like to obtain further information on how to limit the processing of your personal information;
    (ii) have any further query; or
    (iii) would like to make a complaint in respect of your personal information

    you may contact:

    Crowe Horwath
    Level 16, Tower C, Megan Avenue II
    12 Jalan Yap Kwan Seng,
    50450 Kuala Lumpur
    Tel: +603 2788 9999
    Email Address: info@crowehorwath.com.my


    In the absence of such written notification from you, we will deem it that you consent to the processing, usage and dissemination of your personal information in the manner, to the extent and within the scope of this Privacy Policy.

    If you do not consent to the processing of your personal information as above, we may not be able to provide you the services you requested.

    7 Conflict

    In the event of any conflict between this English language Personal Data Protection Notice and its corresponding Bahasa Malaysia Personal Data Protection Notice, the terms in this English language Notice shall prevail.

    Updated on February 2014

    DASAR PRIVASI (BAHASA VERSION)

    Notis Perlindungan Data Peribadi Bagi Kumpulan Syarikat Crowe Horwath

    Crowe Horwath AF1018 termasuk anak-anak syarikat, syarikat-syarikat berkaitan dan syarikat-syarikat bersekutu Crowe Horwath (“Crowe Horwath” atau “kami”), menghormati dan komited untuk melindungi maklumat peribadi dan  privasi anda. Notis Perlindungan Data Peribadi ini menerangkannenjelaskan cara kami mengumpul dan  mengendalikan maklumat peribadi anda mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 Malaysia. Sila ambil perhatian bahawa kami mungkin meminda Notis Perlindungan Data Peribadi ini pada sebarang masa tanpa notis terlebih dahulu dan  akan memberitahu anda mengenaitentang sebarang pemindaan sebegitu melalui laman web  atau e-mel.

    1Maklumat Peribadi

    1.1Jenis maklumat peribadi

    Maklumat peribadi bermakna sebarang maklumat yang berkaitan dengan anda yang dikumpul atau dibekalkan kepada Crowe Horwath bagi tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam Seksyen 2 di bawah.

    •Butir-butir peribadi seperti nama, nombor kad pengenalan atau pasport, jantina, bangsa, kewarganegaraan, tarikh lahir atau umur, status perkahwinan, perkerjaan, foto, nombor kredit kad, hartamilik, butir-butir kewangan dan akaun bank;
    •Butir-butir perhubungan seperti alamat, nombor telefon, nombor faks, nombor telefon bimbit dan alamat e-mel;
    •Maklumat berkaitan dengan perkhidmatan yang disediakan oleh kami beriand mungkin telah membeli atau apabila anda telah mendaftarkan minat anda untuk membeli, mendapatkan maklumat, kemaskini, dan maklumat terkini, pertanyaan, perlantikan  dan sebagainyayang lain-lain;
    •Bil, status pembayaran dan rekod;
    •Segala maklumat yang telah atau akan dikumpulkan oleh kami, atau maklumat yang anda berikan kepada kami, atau yang diberikan kepada kami oleh Crowe Horwath, dari semasa ke semasa, berkaitan dengan mana-mana perkhidmatan, urusniaga, peraduan, tinjauan pasaran, promosi, soal selidik atau komunikasi dengan kami;
    •Minat peribadi dan kegemaran seperti bahasa pilihan, produk, kandungan maklumat yang diminati serta cara penyampaian atau pemasaran yang anda gemari;
    •Imejg anda, daripada foto-foto atau video pengambaran yang diambil semasa persidangan dan aktiviti-aktiviti syarkat kami;
    •Maklumat berkenaan komputer anda semasa melayari laman web syarikat kami seperti alamat IP, perisian layar web dan maklumat-maklumat lain yang anda lawati ; dan
    •Segala maklumat peribadi yang boleh didapati daripada pihak biro kredit, bahagian-bahagian kerajaan, laporan biro kredit dan yang lain-lain.

    1.2Sumber maklumat peribadi

    1.2.1Pelanggan atau bakal pelanggan:

    Crowe Horwath mengumpul maklumat peribadi secara langsung daripada anda atau secara tidak langsung daripada:

    •wakil-wakil anda yang dilantik secara sah di sisi undang-undang,
    •agen-agen (e.g. agen-agen IT, sumber manusia, perakaunan, bank, dan lain-lain)
    •majikan atau pekerja apabila kamu, wakil-wakil  anda yang dilantik secara sah di sisi undang-undang, agen-agen dan/atau majikan atau pekerja anda menghantar borang-borang pertanyaan, pemohonan dan/atau pendaftaran yang telah siap diisi melalui pelbagai cara, termasuk salinan secrara online dan  fizikal di tempat-tempat awam atau di premis kami.
    •Maklumat peribadi anda juga boleh dikumpul daripada cookies melalui penggunaan laman web kami.
    •Sumber-sumber pihak ketiga seperti agensi-agensi rujukan kredit, pencegahan penipuan, laporan biro kredit  serta dan dari sumber-sumber rekod awam di antara mana-mana syarikat dalam Crowe Horwtah; dan
    •Transaksi atau pPertanyaan atau komunikasi yang telah dibuat kepada atau dengan kami.

    1.2.2Penjual, pembekal, penyewa atau penyedia perkhidmatan:

    Crowe Horwath mengumpul maklumat peribadi anda secara langsung daripada anda atau secara tidak langsung daripada majikan atau agensi rujukan kredit apabila menawar tender untuk projek-projek, apabila anda menghantar kami borang-borang pertanyaan dan/atau pemohonan kredit yang telah siap diisi melalui pelbagai cara, termasuk secara online dan  fizikal. Maklumat peribadi anda juga  boleh dikumpul daripada cookies melalui penggunaan laman web kami.

    1.3Maklumat peribadi wajib

    Semua Setengah maklumat yang diminta oleh kami adalah wajib diberikan dan dipersetujui oleh anda melainkan dinyatakan sebaliknya kerana ianya adalah mandatory untuk kami pemprosesan maklumat tersebut.  Sekiranya anda gagal memberikan maklumat tersebut, kami tidak akan dapat memproseskan permintaan anda dan/atau membekalkan perkhidmatan-perkhidmatan yang berkaitan kepada anda.

    2Tujuan-tujuan pengumpulan dan pemprosesan lanjut (termasuk  pendedahan) maklumat  peribadi anda

    2.1Pelanggan atau bakal pelanggan:

    Maklumat peribadi anda dikumpul dan  diproses selanjutnya oleh Crowe Horwath seperti yang diperlukan atau dibenarkan oleh undang-undang dan  untuk melaksanakan transaksi komersial yang diminta, termasuk yang berikut:

    Perkhidmatan
    •untuk memproses peruntukkan perkhidmatan yang diminta oleh anda;
    •untuk menilai dan mengawasi prestasi perkhidmatan kami;
    •untuk membantu kami memantau dan memperbaiki produk dan perkhidmatan kami yang ditawarkan kepada anda; pemantauan dan peningkatan perkhidmatan kami;
    •untuk memahami keperluan dan menawarkan perkhidmatan untuk memenuhi keperluan andapemprosesan permohoman, pertanyaan atau permintaan anda;

    Komunikasi
    •untuk mengendali dan  berkomunikasi dengan anda berhubung kenaan dengan perkhidmatan-perkhidmatan dan/atau acara- acara kami;
    •untuk memberi maklum balas terhadap pertanyaan anda;
    •untuk mengeratkan hubangan anda dengan kami serta syarikat-syarikat berkenaan;
    •untuk menghubungi anda berkenaan perkhidmatan-perkhidmatan, acara-acara akan datang, promosi, pengiklanan, pemasaran dan  bahan-bahan komersial yang disediakan oleh kami atau rakan niaga kami yang kami rasa dapat menarik minat anda dari semasa ke semasa;
    •untuk memastikan kandungan laman web  kami ditunjukkan dalam cara yang paling berkesan untuk anda dan komputer dan/atau peranti kamuanda;

    Pemasaran
    •untuk mendapatakan maklum balas berkenaan perkhidmatan kami atau pemasaran atau lain-lain bagi tujuan penyelidikan dan analisa statistic berkenaan perkhidmatan kami;
    •untuk pengurusan rekod dalaman Crowe Horwath, acara dan  aktiviti hubungan pelanggan
    •untuk memasarkan dan mempromosikan lain-lain perkhidmatan yang ditawarkan atau yang mungkin ditawarkan oleh kami, atau rakan niaga kami dari masa ke masa
    •untuk membolehkan penglibatan anda dalam mana-mana persidangan atau acara-acara syarikat kami;
    •untuk melakukan analisis pemasaran dalaman dan  analisis corak dan  pilihan pelanggan;
    •untuk menghantarkan elektronik ucapan perayaan atau kad ucapan perayaan;

    Pentadbiran
    •untuk ujuan pentadbiran termasuk bil, bayaran dan pemungutan hutangmemproses mana-mana bayaran yang berkenaan dengan perkhidmatan yang anda minta;
    •untuk tujuan-tujuan insurans;
    •untuk tujuan pemprosesan datapemprosesan maklumat anda;
    •untuk memohon visa-visa perjalanan dalam keadaaan sekiranya dikehendaki bagi perjalanan ke luar negara;
    •untuk mengendali premis kami dalam suatu cara yang selamat secara fizikal, terjamin dan  bersesuaian dengan keperluan-keperluan kesihatan dan  keselamatan;

    Undang-undang
    •untuk melindungi hak-hak atau harta-harta pengguna data, yang di mana sesuaisesuai, bagi mematuhi proses undang-undang;
    •untuk pengurusan risiko;
    •untuk siasatan dalaman, audit atau tujuan-tujuan keselamatan;
    •bagi mematuhi undang-undang yang terpakai, prosiding atau pertanyaan daripada pihak berkuasa dan agensi-agensi penguatkuasaan
    •untuk mematuhi obligasi-obligasi undang-undang dan  kawal selia Crowe Horwath dalam perjalanan perniagaannya;
    •sebarang tujuan lain yang dibenarkan oleh undang-undang atau persetujuan anda; dan

    Lain-lain
    •untuk tujuan-tujuan lain yang bersampingan dan berkaitan dengan semua diatas.


    2.2    Penjual, pembekal, penyewa atau penyedia perkhidmatan:

    Maklumat peribadi anda dikumpul dan  diproses selanjutnya oleh Crowe Horwath seperti yang diperlukan atau dibenarkan oleh undang-undang dan  untuk melaksanakan transaksi komersial yang diminta, termasuk yang berikut:

    •untuk memproses pemohonan akaun kredit kamuperkhidmatan yang dikehendaki oleh anda;
    •untuk tujuan pentadbiran termasuk  bil, bayaran dan pemungutan hutang;
    •untuk memproses permohonan akaun kredit anda;
    •untuk menilai kebolehpercayaan kredit andakamu;
    •untuk mentadbir dan  memberi kesan kepada transaksi komersial anda (pemberian tender, kontrak untuk perkhidmatan, perjanjian penyewaan);
    •untuk memproses sebarang bayaran yang berkaitan dengan transaksi komersial kamu;
    •untuk tujuan-tujuan insurans;
    •untuk siasatan dalaman, audit atau tujuan-tujuan keselamatan;
    •untuk mematuhi obligasi-obligasi undang-undang dan  kawal selia Crowe Horwath dalam perjalanan perniagaannya;
    •untuk menghubungi anda berkenaan produk-produk,perkhidmatan-perkhidmatan, acara-acara akan datang, promosi, pengiklanan, pemasaran dan  bahan-bahan komersial yang kami rasa dapat menarik minat kamu;
    •untuk memastikan kandungan laman web  kami ditunjukkan dalam cara yang paling berkesan untuk anda dan komputer dan/atau peranti andakamu; dan
    •untuk pengurusan rekod dalaman Crowe Horwath, acara dan  aktiviti hubungan pelanggan.

    2.3“Data peribadi sensitive”

    •“Data peribadi sensitive” bermaksud apa-apa data peribadi yang mengandungi maklumat tentang kesihatan atau keadaan fizikal atau mental, pendapat politik, kepercayaan agama atau kepercayaan lain yang serupa, perlakuan atau pernyataan atau apa-apa kenyataan kesalahan atau data peribadi yang ditetapikan di bawah undang-undang sebagai data peribadi yang sensitivesensitif.

    •Jika anda memilih untuk mengemukakan “data peribadi sensitive” anda kepada kami, data tersebut akan dianggap sebagai maklumat peribadi yang akan tertakluk kepada terma-terma dan pencakupan skop Dasar Privasi ini, termasuk juga bagi tujuan pemprosesan, penggunaan dan pendedahan data tersebut.

    Dalam keadaan anda telah menunjukkan persetujuan anda untuk menerima maklumat terkini tentang pemasaran dan promosi daripada Crowe Horwath, anda boleh memilih untuk ‘dikeluarkan’ daripada menerima bahan pemasaran atau promosi sebegitu pada bila-bila masa. Anda boleh memilih pilihan “opt-out” yang dibekalkan dalam e-mel yang dihantar oleh Crowe Horwath atau anda boleh menghubungi Crowe Horwath melalui butir-butir yang diperuntukkanbekalkan dalam Seksyen (6) di bawah.

    3Pendedahan maklumat peribadi

    3.1Entiti-entiti di dalam Kumpulan Crowe Horwath

    Maklumat peribadi anda yang dibekalkan kepada kami mungkin diproses oleh entiti-entiti (dalam atau luar Malaysia) di dalam Kumpulan Crowe Horwath (termasuk syarikat-syarikat berkaitan, subsidiari-subsidiari, syarikat-syarikat induk, syarikat-syarikat bersekutu dan rakan-rakan kongsi khidmat luaran).

    3.2Golongan pihak-pihak ketiga

    Maklumat peribadi anda mungkin didedahkanzahirkan kepada pihak-pihak ketiga yang berkaitan (sama ada  di dalam atau di luar Malaysia) seperti yang diperlukan di bawah undang-undang, menurut hubungan kontrak yang berkenaan (sebagai contoh, kami melantik pembekal-pembekal perkhidmatan pihak ketiga) atau bagi tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam Seksyen 2 di atas (atau secara langsung berkaitan dengan tujuan-tujuan tersebut).

    Dalam keadaan suatu penjualan perniagaan, pelupusan, perolehan, penggabungan atau penyusunan semula yang berpotensi, dirancang atau sebenar (“Transaksi”),maklumat peribadi anda mungkin diperlukan untuk didedahkan atau dipindah kepada suatu pihak ketiga sebagai akibat Transaksi tersebut. Anda di sini mengaku bahawa pendedahan dan  pemindahan sebegitu boleh berlaku dan  membenarkan Crowe Horwath untuk mendedahkanzahirkan maklumat peribadi anda kepada pihak-pihak yang lain dan penasihat-penasihat/wakil-wakilnya.

     
    3.2.1Pelanggan atau bakal pelanggan:

    Maklumat peribadi anda akan didedahkan kepada kelas pihak-pihak ketiga seperti di bawah:

    •Pihak-pihak  ketiga yang kami lantik untuk membekalkan perkhidmatan kepada kami atau bagi pihak kami (seperti juruaudit, peguam-peguam, setiausaha-setiausaha syarikat, perunding, kontraktor, penasihat-penasihat profesional, pembekal perkhidmatan, syarikat-syarikat percetakan, kontraktor, penganjur-penganjur persidangan/latihan/acara, penasihat-penasihat lain, dan  syarikat-syarikat insurans);

    •Rakan-rakan niaga atau afiliasi kami yang mungkin turut serta membekalkan perkhidmatan yang anda minta

    •Syarikat-syarikat di dalam Crowe Horwath International dan lain-lain yang memberi maklum balas terhadap pertanyaan anda berkenaan acara-acara, pemasaran, penggembangan, penggabungan atau pengambilalihan, atau apa-apa yang diuruskan oleh pihak-pihak ketiga untuk kami;

    •Sistemystem pembayaran atau pengurus bayaran atau bank-bank kami atau rakan-rakan kongsi khidmat;

    •Bank-bank pihak pembayar yang membekal salinan cek-cek yang diproses;

    •Pihak berkuasa kerajaan, pihak berkuasa berkanun, majlis tempatan dan  pengawal selia industri yang berkaitan;

    •Pihak-pihak ketiga untuk menghubungi anda berkenaan perkhidmatan-perkhidmatan, acara-acara akan datang, promosi, pengiklanan, pemasaran dan  bahan-bahan komersial yang kami rasa dapat menarik minat andaMaklumat peribadi anda juga akan didedahkan kepada pihak-pihak ketiga  yang telah diberikan kebenaran oleh anda sepertimana yang dikehendaki oleh kami dan unit-unit perniagaan kami selari dengan keperluan undang-undang, mahkamah  atau pengawal selia.;

    •Syarikat-syarikat utiliti; dan

    •Pihak-pihak lain yang dibenarkan dibawah undang-undang Malaysia.

    3.2.2Penjual, pembekal, penyewa atau penyedia perkhidmatan:

    Maklumat peribadi anda boleh didedahkan kepada kelas pihak-pihak ketiga seperti di bawah:

    •Pihak-pihak  ketiga yang kami lantik untuk membekalkan perkhidmatan kepada kami atau bagi pihak kami (seperti juruaudit, peguam-peguam, setiausaha-setiausaha syarikat, syarikat-syarikat percetakan, kontraktor, penganjur- penganjur persidangan/acara, penasihat-penasihat lain, agensi-agensi pelancongan dan  syarikat-syarikat insurans);

    •Agensi-agensi penguatkuasa undang-undang, termasuk polis tempatan; dan

    •Pihak berkuasa kerajaan pihak berkuasa berkanun, majlis tempatan dan  pengawal selia industri yang berkaitan.

    4Laman Web

    4.1Pautan ke laman-laman web yang lain

    Pautan ke laman-laman web  yang lain dibekalkan bagi kemudahan dan  maklumat anda. Laman-laman web  ini mungkin mempunyai kenyataan privasi mereka sendiri, yang kami cadangkan anda untuk menyemak sekiranya anda melawat mana-mana laman web  pautan. Kami tidak bertanggungjawab bagi kandungan dalam pautan laman-laman web  atau sebarang penggunaan laman-laman web  tersebut.

    4.2Produk-produk atau aplikasi-aplikasi mengesan lokasi

    Produk-produk atau aplikasi-aplikasi mengesan lokasi menyampaikan maklumat lokasi anda kepada kami. Kami tidak menggunakan maklumat yang dihantar atau dibekalkan selain daripada untuk membekalkan perkhidmatan yang anda minta. Fungsi pengesanan lokasi adalah pilih masuk dan  anda mempunyai kawalan atas penyertaan anda dan  boleh menutup perkhidmatan-perkhidmatan sebegitu pada bila-bila masa atau menyahpasangkannya.

    Sesetengah aplikasi mudah alih akan menggunakan Google Analytics (atau alat yang serupa) untuk membantu kami melayan anda dengan lebih baik melalui produk-produk, perkhidmatan-perkhidmatan yang telah diperbaik dan  semakan-semakan terhadap aplikasi mudah alih. Maklumat yang terkumpul ini tidak akan mengenalpastikan anda kepada kami. Walau bagaimanapun, ia mungkin membolehkan kami mengetahui anda secara sulit tentang perkhidmatan-perkhidmatan dan fungsi-fungsi yang paling kerap anda gunakan dalam aplikasi tersebut dan  juga jenis peranti dan  fungsi-fungsi perkakasan,
    negara dan  bahasa muat turun.

    4.3Cookies

    Suatu cookie mungkin boleh digunakan dalam pemprosesan maklumat anda. Suatu cookie ialah fail teks yang ditempatkan di dalam ingatan komputer dan/atau peranti anda oleh komputer-komputer kami. Suatu salinan fail teks dihantar oleh komputer dan/atau peranti anda apabila ia berkomunikasi dengan pelayan kami. Kami menggunakan cookies untuk mengenal pasti anda. Kami juga  mungkin mengumpul maklumat berikut semasa anda melawat laman web  dan/atau nama domain berkelayakan penuh yang anda berasal untuk mengakses laman web  kami, atau secara alternatif, alamat IP  anda:

    i)tarikh dan  masa anda mengakses setiap mukasurat dalam laman web  kami;
    ii)URL bagi sebarang laman web  yang anda berasal untuk mengakses laman web  kami (perujuk tersebut); dan
    iii)pelayar web  yang anda tengah guna dan  laman-laman web  yang telah anda akses.

    Sesetengah laman web  mungkin memerlukan anda untuk membekalkan sebilangan maklumat peribadi yang terhad untuk menikmati sesetengah perkhidmatan atas laman web  kami (bukti kelayakan wasikah log masuk sistem, alamat e-mel dan  perhubungan, dsb). Maklumat peribadi ini hanya akan digunakan untuk tujuan-tujuan yang dikehendaki sahaja, seperti untuk membalas mesej anda atau menghantar membekalkan perkhidmatan-perkhidmatan yang diminta.

    5Hak untuk mengakses dan meminda maklumat peribadi

    Anda mempunyai hak untuk mengakses dan meminda maklumat peribadi anda yang kami pegang (tertakhluk  selalunya kepada beberapa pengecualian yang tertentu).  Kami akan melakukan sedaya usaha untuk memastikan maklumat peribadi anda adalah tepat dan terkini dan  justeru kami meminta agar anda terus memaklumi kami sekiranya terdapat sebarang perubahan dalam maklumat anda.

    Jika anda ingin mengakses atau meminda maklumat peribadi anda, sila hantar surat permintaan anda ke butir-butir  perhubungan seperti yang dinyatakan di dalam Item 6 di bawah.

    •Untuk meminta salinan maklumat peribadi anda
    •Untuk menyemak atau meminda maklumat peribadi anda

    Sila memberikan bukti identiti anda, alamat dan maklumat yang lengkap untuk kami mengenal pasti anda semasa anda menghantar surat permohonan permintaan anda kepada kami.

    Selepas menterima permohonan bertulis dari surat permintaan anda, kami akan;

    •Mematuhi atau menolak permintaan permohonan anda untuk mengakses atau meminda maklumat peribadi anda; Jika permohonan ditolak, kami akan memberitahu anda sebab-sebab ianya ditolak; atau
    •Mengenakan bayaran untuk menguruskan permintaan permohonan untuk mengakses atau meminda maklumat peribadi anda

    6Pengehadan pemprosesan maklumat  peribadi, pertanyaan lanjut dan aduan

    Sekiranya anda:
    i)ingin memperoleh maklumat lanjut tentang cara untuk mengehadkan pemprosesan maklumat peribadi kamu;
    ii)mempunyai pertanyaan lanjut; atau
    iii)ingin membuat suatu aduan berkenaan dengan maklumat peribadi kamu,

     
    Anda boleh menghubungi:-

    Crowe Horwath
    Level 16, Tower C, Megan Avenue II,
    12 Jalan Yap Kwan Seng,
    50450 Kuala Lumpur.
    Tel: +603 2788 9999
    Email Address:  info@crowehorwath.com.my

    Sekiranya pemberitahuan bertulis tidak diterima dari anda, kami akan menganggap yang anda bersetuju dengan pemprosesan, penggunaan dan penyebaran maklumat peribadi anda dengan cara, sehingga ke tahap yang dinyatakan di dalam skop dasar privasi ini

    Jika anda tidak bersetuju dengan pemprosesan maklumat peribadi seperti yang dinyatakan di atas, kami mungkin tidak dapat membekalkanperkhidmatan yang anda kehendaki


    7Konflik

    Dalam keadaan berlakunya sebarang konflik antara Notis Perlindungan Data Peribadi ini dalam bahasa Inggeris dengan Notis Perlindungan Data Peribadi ini dalam Bahasa Malaysia yang sepadan dengannya, terma-terma Notis dalam Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

    Updated on February 2014